ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

"Less is more"

Η ανάγκη της λειτουργικής διαμόρφωσης ενός ενιαίου χώρου στο δεύτερο όροφο κεντρικής πολυκατοικίας στην Πάτρα και η μετατροπή του σε δύο ολοκληρωμένες, πολυμορφικές γκαρσονιέρες, ήταν το βασικό σημείο εκκίνησης μας. Στον 1ο και 2ο όροφο μετατρέψαμε ένα τριάρι σε δύο γκαρσονιέρες των 26 τ.μ. Η απαίτηση των ιδιοκτητών ήταν η κατασκευή οικήματος βιομηχανικού χαρακτήρα και σχεδιασμού με στόχο την ισορροπία της αισθητικής με την λειτουργικότητα, χρησιμοποιώντας ανεπιτήδευτη διακόσμηση. Στόχος μας σε αυτό το έργο ήταν η δημιουργία ενός μοντέρνου νεανικού σπιτιού με ευχάριστη ατμόσφαιρα, τόσο εντός όσο κι εκτός.

Το Τεχνικό μας Γραφείο σχεδίασε δύο ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, δημιουργώντας ένα χώρο που θυμίζει την σχεδιαστική αρτιότητα των ακριβών δωματίων ενός ξενοδοχείου με εσωτερική ειδική κατασκευή, ώστε το δωμάτιο να χωρίζεται νοητά σε τομείς για ύπνο, φαγητό και διασκέδαση, διακρινόμενο από δύο με τρεις γωνιές. Στη μια ένα μικρό σαλόνι (καναπές και τραπεζάκι), στην άλλη μια γωνιά ύπνου (ένα κρεβάτι) και στην τρίτη η γωνιά του φαγητού (ένα μικρό έπιπλο κουζίνας και ένα τραπέζι το οποίο, όμως, μπορεί να μετατραπεί και σε γραφείο). Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για τα δάπεδα και των δύο γκαρσονιερών στον ενιαίο χώρου που φιλοξενούν το καθιστικό, την τραπεζαρία και τη κουζίνα η οποία επενδύθηκε με μαροκινή γραμμή , είναι βιομηχανική τσιμεντοκονία, σε χρώματα του γκρί και του λευκού, ανοιχτά για να δίνουν όλη την απαιτούμενη φωτεινότητα στο σπίτι αλλά και για να δίνει την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου. Ευχάριστη διακοσμητική έκπληξη προκαλεί η εκμετάλλευση του τοίχου, που είναι επενδυμένος με τούβλα, αποδίδοντας έναν χαρακτήρα ''ρούστικ'' στον χώρο, παρέχοντας παράλληλα θερμομονωτικές αλλά και ηχομονωτικές ιδιότητες. Για το χρώμα των τοίχων επιλέχθηκαν αποχρώσεις του μπεζ και του λευκού που δίνουν ένα ''άνοιγμα'' στο χώρο, με κυριότερη φροντίδα να καλυφθεί εσωτερική με ολική επίστρωση οικολογικού αστάρι.

Όλα τα εξωτερικά κουφώματα αντικαταστάθηκαν με πιστοποιημένα κουφώματα αλουμινίου με διπλά ηχομονωτικά τζάμια συνολικού πάχους 20mm. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν συστήματα σκίασης για εξοικονόμηση ενέργειας έως 35%. Πραγματοποιήθηκε γενική αποξήλωση σε σωληνώσεις και καλωδιώσεις, αλλά και γενική αποξήλωση παλαιού μπάνιου, πλακιδίων, ειδών υγιεινής και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αποδίδοντας στο χώρο μια ολοκληρωτικά καινούργια εικόνα. Στη φιλοσοφία αυτή προχωρήσαμε σε εγκατάσταση νέας κουζίνας ,ντουλαπιών, ακόμα και πλακιδίων πλάτης κουζίνας, όπως και σε σύγχρονη ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε όλη την κατοικία. Επίσης, με δεδομένο του παλαιού της πολυκατοικίας και των προβλημάτων που αυτό συνεπάγεται, για την καταπολέμηση της υγρασίας χρησιμοποιήσαμε μονωτικό και χρησιμοποιήθηκαν εσωτερικά επιχρίσματα σε όλες τις τοιχοποιίες με κλασικό μείγμα σοβά τριών στρώσεων.

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για το Τεχνικό μας Γραφεία μια τέτοια αναδιαμόρφωση χώρου, αλλά η συστηματική μελέτη, η τεχνογνωσία και κυρίως η εμπειρία μας ήταν η κινητήριος δύναμη νίκης ενός στοιχήματος με τις αντοχές μεταξύ του κτίσματος και του δημιουργού. Τα δύο οικήματα τα σχεδιάσαμε με πρόσταγμα να ''εξοπλιστούν'' με τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσει κανείς, βάσει επιθυμίας των ιδιοκτητών τους, και καταφέραμε μέσα σε 26 τ.μ. και μέσω διάχυτου φωτός από τα μεγάλα παράθυρα και πόρτες που ''ανοίξαμε'', χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, ενιαίες τολμηρές επιφάνειές, γήινες επιλογές και απλότητα σχεδιασμού, να δημιουργήσουμε στους ιδιοκτήτες μια επιλογή ζωής διακρινόμενη από απλότητα και δυναμική που αποπνέει η λιτότητα όλης μας της φιλοσοφίας. Αποδείξαμε με τον καλύτερο τρόπο ότι η σωστή εκμετάλλευση των διαθέσιμων τετραγωνικών, μπορεί με τον ανάλογο και σχεδιασμό, να μεγιστοποιήσει την λειτουργικότητα του αλλά και την ευρυχωρία του, πάντα χωρίς εκπτώσεις στην άνεση και χωρίς αισθητικούς συμβιβασμούς.