ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟ ΟΙΚΗΜΑ

"Res, non verba"

Ένα μοναδικό ακίνητο σε 700 τ.μ. αγροτεμάχιο με ιδιαίτερη, ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο. Αποτελείται από δύο ξεχωριστές νεόδμητες μονοκατοικίες σε γνήσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Η επιθυμία μας να παραμείνουμε πιστοί στην αρχιτεκτονική νομοτέλεια των Κυκλάδων, μας έκανε να προτιμήσουμε τις καθαρές γεωμετρικές φόρμες, με κυρίαρχο σχήμα το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο και τον κύβο, με στρογγυλεμένες γωνίες.

Η μεζονέτα είναι χτισμένη σε επικλινή ορεινό χώρο με τέτοιο σχεδιαστικό τρόπο, ώστε να διαθέτει στέρεο υπόβαθρο και να μην χαραμίζεται καλλιεργήσιμη γη. Με γνώμονα τις ανάγκες των ιδιοκτητών και ακολουθώντας απόλυτα την ισχύουσα νομοθεσία περί παραδοσιακών προτύπων, διαμορφώσαμε δύο μονοκατοικίες σεβόμενοι τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και με δεδομένη την ανάγκη για προστασία από ισχυρούς ανέμους που υπάρχουν στην περιοχή.

Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 250 τ.μ. , χωρισμένα σε δύο ξέχωρα οικήματα, σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση επαφής με τον περιβάλλοντα χώρο, με προσανατολισμό προς το νότο για επαρκή ηλιασμό και παράλληλα, για την προστασία από τους συχνούς στον τόπο, ισχυρούς ανέμους. Κάθε οίκημα περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια, ένα μπάνιο, σαλόνι και κουζίνα. Όλα τα δωμάτια και θερμαίνονται με ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Δεδομένου του γεγονότος πως η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική είναι από μόνη της αφαιρετική, οι χώροι είναι άδειοι έχοντας μέσα τα απολύτως απαραίτητα, με απλές γραμμές χωρίς έντονα χρώματα και σχέδια. Για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου χρησιμοποιήθηκαν λιθοδομές κυκλαδίτικου τύπου στον πλήρως διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο υπάρχει θερμαινόμενη πισίνα.

Η πρόσοψη των σπιτιών με τους εξωτερικούς τοίχους να παρουσιάζουν ελαφρότατη κλίση προς τα μέσα, είναι βασισμένοι στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα παράθυρα μετρημένα γίνονται μικρά στο βόρειο μέρος του σπιτιού ενώ μεγαλύτερα έγιναν στο νότο, για να κρατούν έξω από το σπίτι τον ήλιο και τον αέρα. Το μέγεθος τους επιτρέπει να μπει στο σπίτι το μελτέμι το καλοκαίρι, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν χάνεται άσκοπα η θερμότητα του σπιτιού. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σαφώς ό,τι ορίζει η αρχιτεκτονική του τοπίου, ακολουθώντας σχεδιαστικά απλές γραμμές σε λευκές και μπλε αποχρώσεις, αποπνέοντας μια ατμόσφαιρα ηρεμίας που "δένει" με τον περιβάλλοντα χώρο.